Marzeniem wielu z nas jest przyjęcie weselne w ogrodzie, jednak to opcja dla odważnych i rozważnych, którzy pamiętaja o planie awaryjnym w razie niesprzyjającej aury. Przede wszystkim należy pamiętać, by imprezę taką zaplanować w sezonie, czyli między majem a wrześniem, chociaż i to nie gwarantuje odpowiedniej temperatury czy braku opadów.

Plan B, a nawet plan C to pozostająca w rezerwie sala lub większe pomieszczenie, a w najgorszym przypadku namiot bankietowy. Plan taki ma szansę powodzenia w przypadku małych przyjęć na kilkanaście par – trudno będzie rezerwować salę na dużą ilość gości i nie wykorzystać jej, jeśli jednak przyjęcie pod gołym niebem dojdzie do skutku.

Przyjęcie w ogrodzie wymaga także odpowiedniego menu – dotyczy to szczególnie deserów i tortów, które nie lubią wysokich temperatur i wilgotności. Najlepiej zaangażować tutaj profesjonalną firmę cateringową, która zadba o takie delikatnie menu i doradzi, jakie potrawy wybrać.

Najprzyjemniejsza część w organizacji przyjęcia pod chmurką to dekoracje: odpowiednio dobrane kwiaty, lampiony, latarnie, świece i inne  nadadzą mu odpowiedniej atmosfery. W miesiącach letnich trzeba pamiętać jednak o komarach i wcześniej spryskać teren odpowiednimi środkami, a wieczorem nie zapomnieć o świecach zapachowych odstraszających owady.

Fotografie: www.bronzebudgetbride.com, weddingdecoratorblog.com, perfectoutdoorweddings.com, countryliving.com, weddingsevents.com.au, www.intimateweddings.com, weddingexpatstyle.wordpress.com, brillianteventplanning.com, blog.geoffwhite.com, www.landscapeslighting.net, shoponline2011.com, cachicdesign.com, dexknows.com, happywonderer.wordpress.com, listography.com, www.weddingplanningadvice.net, www.delish.com, villadianella.it, weddings.greatoaksmanor.net, lookcupcake.blogspot.com, ruffledblog.com, www.elizabethannedesigns.com