Wesele w polskiej tradycji to najważniejsza i najhuczniej obchodzona uroczystość rodzinna o bogatej tradycji. Serwowane są wielkie ilości mięs, przystawek i sałatek, a stoły wręcz uginają się od ilości smakowitych dań. Nie może także zabraknąć alkoholu, którym najczęściej jest wódka. No i oczywiście podstawa to ciasta oraz duży tort, którego w żadnym wypadku nie może go zabraknąć. A ci, którym tradycyjne wesele nie wystarcza mogą zamówić czekoladową fontannę.

Fontanna czekoladowa na pierwszy rzut oka przypomina piętrowy tort czekoladowy. Spływająca kolejno po poszczególnych piętrach aromatyczna belgijska czekolada roztacza w koło słodki zapach, przyciągając tłumy zauroczonych nią gości. Od lat urządzenia te podbijają przyjęcia w Stanach Zjednoczonych, od niedawna stają się coraz popularniejszą atrakcją na polskich uroczystościach.

Oprócz efektu wizualnego jej głównym przeznaczeniem jest dostarczanie walorów smakowych. Serwowana w niej czekolada niczym nie przypomina takiej, którą możemy kupić w sklepie na co dzień. Stosuje się do niej najwyższej jakości belgijską czekoladę firmy Barry Callebaut. To właśnie z niej produkowane są najlepsze czekolady na świecie. Do wyboru mamy wiele różnych smaków, od tych najczęściej wybieranych – mleczny, biały, gorzki po karmelowy, limonkowy, miodowy, pomarańczowy czy cappucino.

Każda z nich posiada charakterystyczny dla danego smaku kolor więc możecie zaskoczyć swoich gości, dopasowując fontannę np. do wystroju otoczenia i serwując fontannę o smaku truskawkowym w pięknym różowym odcieniu. Aby dopełnić efekt wizualny w zestawie znajduje się również podest podświetlany na 7 różnych kolorów (czerwony, niebieski, fioletowy, zielony, żółty, turkusowy, biały). Wszystkie te elementy umożliwią dopasowanie fontanny do motywu wesela, który sobie zaplanowaliście. Styl formalny, tematyczny lub też bardziej zwariowany.

Oprócz czekolady, na podeście oraz w otoczeniu fontanny serwowane są różnego rodzaju słodkie przekąski, które są jej nieodłącznym dodatkiem. Soczyste owoce, delikatne wafelki czy puszyste pianki marshmallow. Nie bójmy się eksperymentować. Warto próbować ciekawych połączeń np. lekko kwaśnej kiwi czy mandarynki ze słodką czekoladą. Cokolwiek zanurzamy w płynnej, ciepłej kaskadzie fontanny zależy od nas. Czekolada jest słodką przekąską sama w sobie, ale w połączeniu z innymi produktami staje się ich dopełnieniem, nadając jedyny i niepowtarzalny smak.

Fontanna czekoladowa najczęściej utożsamiana z deserem, poza wspaniałymi walorami smakowymi dostarcza również mnóstwo radości zarówno dzieciom jak i dorosłym. Każdy może samodzielnie komponować smaki, nakłuwając przekąskę na długi patyczek i następnie maczając ją w fontannie. Dzięki temu goście czują się swobodniej i chętniej nawiązują nowe znajomości. Miejsce, w którym stoi czekoladowo-owocowy bufet szybko zrzesza tłumy, budząc podziw i zachwyt, tym samym stając się miejscem spotkań, integracji dwóch rodzin oraz centrum ciekawych rozmów.

Czekoladową fontannę można wynająć samą lub też z obsługą, która będzie się nią zajmować podczas uroczystości. Niewątpliwie ta opcja daje duży komfort, ponieważ  o nic nie trzeba się martwić. W wersji bardziej ekonomicznej dla portfela można zdecydować się na wynajęcie samej fontanny. Wbrew pozorom wymaga trochę więcej poświęcenia i zaangażowania ze strony wynajmującego, ale przy współpracy ze strony restauratora jest jak najbardziej możliwa do zrealizowania.

Pamiętajmy! Fontanna pozostawiona sama sobie szybko traci na swoim uroku, a miejsce, w którym jest postawiona zamienia się w mało apetyczną i brudną atrakcję.

Kolejną rzeczą, na którą musimy zwrócić uwagę jest wybór odpowiedniego rozmiaru fontanny do charakteru imprezy i liczby zaproszonych osób. W przypadku wesela liczącego od 80-120 osób możemy wybrać np. jedną większą fontannę (5kg czekolady) lub dwie mniejsze (2,5kg + 2,5kg czekolady) w zależności od tego ile smaków chcielibyśmy zaserwować dla naszych gości.

Bez względu na to jaki rodzaj fontanny wybierzemy jest to niezaprzeczalnie bardzo nowoczesna i oryginalna atrakcja. Świetna zabawa, miła atmosfera i wyśmienite doznania smakowe zapewnią niezapomniane chwile podczas wieczoru i będą długo wspominane przez gości, a Ty okażesz się świetnym organizatorem. Warto więc przeanalizować jej obecność również na własnym przyjęciu.

Autorka – Małgorzata Reszke – jest właścicielką firmy Choco Cream. Fontannami zajmuje się od ponad 4 lat. W ubiegłym roku jej firma została  laureatem Pomorskiego Biznesplanu 2011 oraz zdobyła nagrodę Marszałka Województwa Pomorskiego.

Więcej informacji możecie znaleźć w naszym Katalogu.

Fotografie: www.chococream.pl